Med kvetový 950g - 8€
Včelí peľ 250g - 6€
Originálne darčekové balenie - 37 €
viac.....
Milan Krokavec
Striežovce 87
980 25 Striežovce
tel.0911-768758
milan@krokavec.sk
Máloktoré stvorenie nášho sveta je tak malilinké rozmermi a tak veľké svojim významom pre človeka ako sú včielky! Včely svoj peľ premieňajú na jedlo pre seba a zároveň na zázračný elixír pre zdravie nás všetkých. Jedným z najzaujímavejších faktov o včeľom pele je, že nemôže byť syntetizovaný v laboratóriu. Bolo vykonaných množstvo chemických analýz najmodernejšími diagnostickými zariadeniami, ale stále ešte existujú niektoré prvky, ktoré sa nepodarilo identifikovať. Včely doň pridávajú svoje tajomné “ingrediencie”, vďaka ktorým sa stáva peľ úžasným doplnkom pre zdravie. Výskumy o ňom hovoria ako o dokonalom produkte. Pri testovaní rôznych potravín bola práve u včelieho peľu vykazovaná najväčšia antioxidačná schopnosť. Antioxidanty sú považované za možné ochranné látky pred poškodením ľudského organizmu voľnými radikálmi a spomaľujú vývoj mnohých chronických ochorení.
Peľ má veľký biologický účinok. Obsahuje najbohatší známy zdroj vitamínov, minerálov, proteínov, aminokyselín, enzýmov a tukov, rovnako ako významné množstvo prírodných antibiotík. V peli papáme tento zdravý kokteil:
skupina vitamínov B komplex (ako B1 – tiamín, B2 – riboflavín, B5 – kyselina pantoténová, B6 – pyridoxín, B 12 – potrebný na tvorbu červených krviniek, ale i B3 – niacin , B7 – biotin, B9 – kyselina listová). V 100 g peľu je obsiahnuté 9,2 mg vitamínu B1, 18,5 mg B2 a 5,0 mg B6. A to denná odporúčaná dávka týchto vitamínov je B1 – 1,4 mg, B2 – 1,6 mg, B6 – 1,8 mg),
vitamíny, vitamín A (retinol/karotén). Retinol sa nachádza v potravinách živočíšneho pôvodu. V rastlinách a v peli je to tzv. β–karotén, ktorý predstavuje provitamín A, látku z ktorej si naše telo ľahko syntetizuje vitamín A (retinol). Peľ je veľmi bohatý práve na β–karotén a môže ho obsahovať 20-krát viac ako je množstvo prítomné v mrkvičke. Ďalej sú v peli vysoko zastúpené i vitamíny C, D, E a K,
minerálne látky (napr. draslík, horčík, vápnik, meď, železo, kremík, fosfor, síra, chlór, mangán),
sacharidy (napr. glukóza, fruktóza, dextrín, škrob, celulóza, ribóza, pentóza, kyselina glukurónová, kyselina pyrohroznová, pollenín)
tuky s najhodnotnejšími esenciálne mastnými kyselinami (linolová, linolénová a arachidonová),
enzýmy – veľké zastúpenie rôznych druhov,
aminokyseliny, ktoré sú základom bielkovín. V našom organizme je 22 aminokyselín, ktoré sú pre nás kľúčovo dôležité. Asi 14 z nich si dokáže telo vytvoriť samo, no ostatné musíme prijímať v strave, ktorú konzumujeme. A práve esenciálne aminokyseliny (tie, ktoré si náš organizmus nevie vytvoriť sám) môžeme prijať práve vďaka peľu, ktorý ich obsahuje vysokú koncentráciu. Kvalita jednotlivých bielkovín závisí na ich aminokyselinovom zložení. Včelí peľ je dokonca bohatší na proteíny ako akýkoľvek živočíšny produkt
Obsah v | Esenciálne aminokyseliny (musíme prijímať v strave, telo si ich nedokáže samé syntetizovať) | |||
Izoleucín | Lyzín | Leucín | Metionín | |
Mäse (hovädzie) | 0,93 | 1,28 | 1,45 | 0,42 |
Vajíčkach | 0,85 | 1,17 | 0,93 | 0,39 |
Syroch | 1,74 | 2,63 | 2,34 | 0,80 |
Včeľom pele | 4,50 | 6,70 | 5,70 | 1,82 |
Väčšina zložiek v peli (vitamíny, minerály, enzýmy) existujú v dokonalom pomere, čo ďalej zvyšuje jeho výživovú hodnotu. V prírodnej liečbe a prevencii má peľ mimoriadne dôležité miesto so širokým spektrom použitia.
Liečebné využitie peľu:
Je to tiež najväčší antioxidant, ktorý sa vôbec nachádza v prírode. Antioxidanty sú považované za možné ochranné látky pred poškodením ľudského organizmu voľnými radikálmi a spomaľujú vývoj mnohých chronických ochorení.
Peľ slúži tiež ako podporný prostriedok imunitného a nervového systému, pomáha predchádzať infekciám. Napomáha revitalizovať vlasy, zlepšuje ich vzhľad i rast a pôsobí preventívne proti ich vypadávaniu.
Peľ chráni proti účinkom žiarenia, vrátane röntgenového a rádioterapie užívanej pri liečbe rakoviny. Stimuluje funkciu vaječníkov a chráni pohlavné žľazy pred rádioaktívnym plutóniom a jódom. Do určitej miery tiež chráni pred škodlivinami zo znečisteného prostredia, ako je olovo, ortuť, hliník a dusičnany, dokonca i pred DDT, ktoré je bohužiaľ v našom ekosystéme stále prítomné.
Peľ obsahuje nukleové kyseliny, ktoré majú priaznivé účinky na spomaľovanie starnutia, vypína pleť a vyhladzuje vrásky. Podporuje rast nového tkaniva pokožky a životodarné prekrvenie všetkých kožných buniek. Ponúka účinnú ochranu pred dehydratáciou a vnáša nový život do suchých buniek, najmä ak sa užíva pravidelne aspoň tri mesiace. Tiež dokáže spôsobiť viditeľné priaznivé zmeny v napätí a pigmentácii starnúcej pokožky. Pomáha aj pri liečbe akné – vonkajším umývaním vodou s rozpustenými peľovými zrniečkami.
Výskumy preukázali, že látky ukryté vo včeľom peli spomaľujú rozvoj mnohých škodlivých baktérií aj regulujú a podporujú črevnú mikroflóru vďaka antibiotickému účinku peľu. Užívanie peľu má tiež pozitívny vplyv na krv. Je pozorovateľné, napr. u anemických pacientov, že po pravidelnom užívaní peľu ich hladina hemoglobínu postupne stúpala. Včelí peľ normalizuje hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi. Peľ je tiež liekom na sennú nádchu a alergie. Je však potrebné ho užívať najmenej šesť týždňov pred začiatkom sezóny a potom pokračovať po celú dobu sezóny. Liečba sa skladá z podávania malého množstvo alergénu, ktorý bude stimulovať vlastný imunitný systém pacienta k produkcii vlastných protilátok, ktoré budú eliminovať alergickú reakciu. Ale je potrebné s nim zaobchádzať, samozrejme, opatrne, ak trpíte alergiami. Začínajte len s niekoľkými zrniečkami a postupne dávku zvyšujte. Pozorne sledujte reakciu organizmu, a ak by bol dôvod, peľ vysaďte a obráťte sa na lekára.
Vedeli ste, že včelí peľ má vplyv na fyzickú aktivitu?
Je zaznamenaný nárast síl, výkonu a energie až o 40 – 50 % u tých, ktorí včelí peľ pravidelne konzumujú. Včelí peľ funguje aj pri kontrole hmotnosti a jej udržiavaní, pretože povzbudzuje metabolické procesy. Včelí peľ je nízkokalorická potravina. Môže sa tiež pochváliť prirodzeným obsahom fenylalanínu, ktorý potláča chuť do jedla. Fenylalanín pôsobí na naše riadiace centrum, ktoré signalizuje nasýtenie a hlad. Ak má človek nadváhu, fenylalanín potláča chuť k jedlu. Naopak ak trpíte podvýživou a potrebujete pribrať, fenylalanín vo včeľom peli zvyšuje chuť k jedlu.
Užívanie a dávkovanie:
Pre dospelých:
Udržujúca dávka: 10 – 12 g za deň (jedna vrchovatá čajová lyžička je približne 5 g)
Liečebná dávka: 20 – 24 g za deň
Pre detičky:
od 3 – 5 rokov: 6 g za deň
od 6 – 12 rokov: 8 g za deň (po 12 roku dieťatka, dávky ako pre dospelých)
Dennú dávku je najlepšie užívať ráno nalačno. Peľ môžete užívať aj počas jedla, ale nikdy nie večer alebo pred spaním. Peľ sám o sebe je pre nás veľmi ťažko stráviteľný. Keby sme guľôčky peľu len tak prehltli a zapili pohárom vody, prešli by našim tráviacim traktom bez využitia všetkých ich vynikajúcich vlastností.
Peľ je najlepšie stráviteľný, s najvyšším využitím jeho vzácnych látok, keď si 25 g peľu vmiešame do 250 g medu, necháme len tak týždeň odstáť a môžeme užívať 3x denne 1 čajovú lyžičku.
Podľa zdroja [2]:
"Peľ sa užíva tiež ako výživový doplnok, t.j. koncentrovaný potravinový produkt. Počas jeho užívania je však nevyhnutné znížiť množstvo konzumovaných živočíšnych bielkovín. Výskumy ukazujú, že 20g peľu zodpovedá 1kg mäsa, pričom peľ je oveľa cennejší bielkovinový produkt. Peľ nie je návykový, preto ho možno užívať dlhodobo a môžu ho užívať aj deti. Po dvoch mesiacoh je však dobré urobiť prestávku.
Peľ má obal, ktorý je dosť pevný a uzavretý, aby chránil jeho odkaz pred znehodnotením. Užitím obnôžkového peľu bez porušenia jeho obalu nedôjde k k plnému využitiu v organizme. Pretože ide o veľmi vzácnu prírodnú látku s mimoriadne pozitívnym vplyvom na organizmus, je lepšie obal peľového zrna rozrušiť a tak si byť istý, že ho telo zužitkuje komplexne. Bežne sa používajú tri spôsoby:"
1, rozdrvením (v trieštivom mlynčeku na kávu, roztlčením v mažiari a pod.) peľu na prášok | |
2, zaliatím peľu v pohári vodou (na ranné použitie večer), asi 1 kávovú lyžičku v 1dl vlažnej vody, džúsom, ovocnou alebo zeleninovou šťavou, zamiešaním v jogurte a pod. | |
3, zamiešaním peľu do medu (odporúča sa tuhšia konzistencia medu, aby sa peľ nevyplavil na povrch. Toto použitie si vyžaduje dlhšiu prípravu, je však efektívne, lebo môžeme pripraviť aj viac zmesí, uložiť v chladničke a užívať podľa potreby |
Doba užívania je jeden mesiac. Potom musí nasledovať prestávka, minimálne jeden týždeň. Optimálne je užívanie niekoľkokrát za rok, hlavne na začiatku ročných období, pred chrípkovými obdobiami a počas zvýšeného výskytu chorých vo vašom okolí.
Zdroj: |
- fitshaker.sk [1] |
- Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapia, liečenie včelími produktmi, 2013 [2] |
Ďalšie informácie o včeľom peli získate na týchto odkazoch, ktoré som vám vybral:
Včelí peľ, zloženie a účinky |
Včelí peľ - Wikipedia |
Fitstrava - príprava peľu na užívanie |
Peľ - účinky |